QrDroid

Sponsor Ads: FreeFall








Sponsor Ads: FreeFall



Thursday, 14 December 2017

CHE110 : Basic Chemistry - I MCQ Questions with Answer - CHE 110


1. The oil used in the froth floatation process is
A. coconut oil
B. olive oil
C. kerosene oil
D. pine oil

Answer: Option D

2. The nucleus of an atom consists of
A. electrons and neutrons
B. electrons and protons
C. protons and neutrons
D. All of the above

Answer: Option C

3. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
A. molality
B. molarity
C. normality
D. formality

Answer: Option A

4. The most electronegative element among the following is
A. sodium
B. bromine
C. fluorine
D. oxygen

Answer: Option C

5. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe

Answer: Option D

6. The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of
A. p-electrons in Ne(Z = 10)
B. s-electrons in Mg(Z = 12)
C. d-electrons in Fe(Z = 26)
D. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: Option D

7. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
A. smelting
B. roasting
C. calcinations
D. froth floatation

Answer: Option A

8. The molecules of which gas have highest speed?
A. H2 at -73oC
B. CH4 at 300 K
C. N2 at 1,027oC
D. O2 at 0oC

Answer: Option A

9. The oldest rocks in the earth's crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock's called
A. granite
B. basalt
C. igneous rocks
D. sedimentary rocks

Answer: Option C

10. The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is
A. Dalton's law
B. Gay Lussac's law
C. Henry's law
D. Raoult's law

Answer: Option C

11. The main buffer system of the human blood is
A. H2CO3 - HCO3
B. H2CO3 - CO32-
C. CH3COOH - CH3COO-
D. NH2CONH2 - NH2CONH+

Answer: Option A

12. The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun's ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is
A. helium
B. ozone
C. oxygen
D. methane

Answer: Option B

13. The most commonly used bleaching agent is
A. alcohol
B. carbon dioxide
C. chlorine
D. sodium chlorine

Answer: Option C

14. The nucleus of a hydrogen atom consists of
A. 1 proton only
B. 1 proton + 2 neutron
C. 1 neutron only
D. 1 electron only

Answer: Option A

15. The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called
A. specific heat
B. thermal capacity
C. water equivalent
D. None of the above

Answer: Option B

16. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are
A. electrons
B. positrons
C. neutrons
D. mesons 

Answer: Option D

17.  The mass of P4O10 that will be obtained from the reaction of 1.33 gram of P4 and 5.07 of oxygen is
A. 2.05 gram
B. 3.05 gram
C. 4.05 gram
D. 5.05 gram

Answer: Option B

18.  The octane number of zero is assigned to
A. 2-methyl octane
B. n-heptane
C. iso-octane
D. 3-methyl octane

Answer: Option B

19.  The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is
A. Ni
B. Pb
C. Cu
D. Pt

Answer: Option A

20. The most abundant rare gas in the atmosphere is
A. He
B. Ne
C. Ar
D. Xe

Answer: Option C

21. The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because
A. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
B. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
C. this acid was first obtained by the distillation of ants
D. ants are attracted by the odour of this acid

Answer: Option C

22. The ore which is found in abundance in India is
A. monazite
B. fluorspar
C. bauxite
D. magnetite

Answer: Option A

23. The inherited traits of an organism are controlled by
A. RNA molecules
B. nucleotides
C. DNA molecules
D. enzymes

Answer: Option C

24. The heat energy produced when the human body metabolises 1 gram of fat is
A. 30 KJ
B. 1 KJ
C. 39 KJ
D. 29 KJ

Answer: Option C

25. The main use of salt in the diet is to
A. make the taste of food better
B. produce in small amounts the hydroelectric acid required for the digestion of food
C. ease the process of cooking
D. increase the solubility of food particles in water

Answer: Option B

26. The monomer of polythene is
A. vinyl chloride
B. ethylene
C. ethyl alcohol
D. None of the above

Answer: Option B

27. The luster of a metal is due to
A. its high density
B. its high polishing
C. its chemical inertness
D. presence of free electrons

Answer: Option D

28. The number of water molecules present in a drop of water (volume 0.0018 ml) at room temperature is
A. 1.568 x 103
B. 6.023 x 1019
C. 4.84 x 1017
D. 6.023 x 1023

Answer: Option B

29. The most malleable metal is
A. platinum
B. silver
C. iron
D. gold

Answer: Option D

30. The oil used in the froth floatation process is
A. coconut oil
B. olive oil
C. kerosene oil
D. pine oil

Answer: Option D

0 comments:

Post a Comment

 

Version 18.2.3 - 2016 - 2018 - © SSL Technologies And Services Private Limited | Made in India. | Copyright Content