Sharecodepoint

We are proud to announce the launch of the new brand of sharecodepoint.




Monday, 31 July 2017

PEA304 : Sequential Output Tracing Examples | Reasoning Aptitude Examples | MCQ Questions



Example 1:

A computer rearranges a particular input using some operations 01, 02, 03, and 04.
Input  : I have long waited for your arrival.
Step 01: arrival long have waited for your I
Step 02: long arrival waited have for I your
Step 03: Your waited arrival have for I long
Step 04: Waited your have arrival for long I
If step 4 gives “I know you will not come back” what step will have “you back I come not will know”?

Solution:
Since words remain unchanged here, so this is case of either rearrangement or shifting. So, let us number each word
I = 1, have = 2, long = 3, waited = 4, for = 5, your = 6, arrival = 7

Input:           1    2    3    4    5    6    7
Step 01:        7    3    2    4    5    6    1
Step 02:        3    7    4    2    5    1    6
Step 03:        6    4    7    2    5    1    3
Step 04:        4    6    2    7    5    3    1

So, the logic being following is as follows:-
Step 01 = Swap 1st & last; 2nd & 3rd
Step 02 = Swap 1st & 2nd, last two & 3rd and 4th
Step 03 = Swap 1st & last, 2nd & 3rd.
Step 04 = 1st & 2nd, last two, & 3rd and 4th.


Since after two steps operations again repeat and hence you can guess the 5th, 6th, 7th steps.

Step 04:    I know you will not come back
Step 05:    back you know will not come I
Step 06:    You back will know not I come
Step 07:    Come will back know not I you
Step 08:    Will come know back not you I
Step 09:    I know come back not you will
Step 10:    Know I back come not will you
Step 11:    You back I come not will know
Hence step 11 is the answer.



Directions (Q1-Q4): Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input: tall 48 13 rise alt 99 76 32 wise jar high 28 56 barn

Step I: 13 tall 48 rise 99 76 32 wise jar high 28 56 barn alt
Step II: 28 13 tall 48 rise 99 76 32 wise jar high 56 alt barn
Step III: 32 28 13 tall 48 rise 99 76 wise jar 56 alt barn high
Step IV: 48 32 28 13 tall rise 99 76 wise 56 alt barn high jar
Step V: 56 48 32 28 13 tall 99 76 wise alt barn high jar rise
Step VI: 76 56 48 32 28 13 99 wise alt barn high jar rise tall
Step VII: 99 76 56 48 32 28 13 alt barn high jar rise tall wise And Step VII is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find output in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: 84 why sit 14 32 not best ink feet 51 27 vain 68 92 (All the numbers are two-digit numbers).

1. Which step number is the following output?
32 27 14 84 why sit not 51 vain 92 68 feet best ink
a) Step V
b) Step VI
c) Step IV
d) Step III
e) There is no such step.

Ans : e


2. Which word/number would be at 5th position from the right in Step V?
a) 14
b) 92
c) feet
d) best
e) why

Ans : d

3. How many elements (words or numbers) are there between 'feet' and '32' as they appear in the last step of the output?
a) One
b) Three
c) Four
d) Five
e) Seven

Ans : b

4. Which of the following represents the position of ‘why' in the fourth step?
a) Eighth from the left
b) Fifth from the right
c) Sixth from the left
d) Fifth from the left
e) Seventh from the left

Ans : c

Solution (For Qns 1-4):
The machine rearranges words and numbers in the following way. Numbers are being arranged from left side with the smallest number coming first and move subsequently so that in the last step numbers are arranged in descending order. The words are arranged from right side as they appear in English alphabetical order.
 

Input: 84 why sit 14 32 not best ink feet 51 27 vain 68 92

Step I: 14 84 why sit 32 not ink feet 51 27 vain 68 92 best
Step II: 27 14 84 why sit 32 not ink 51 vain 68 92 best feet
Step III: 32 27 14 84 why sit not 51 vain 68 92 best feet ink
Step IV: 51 32 27 14 84 why sit vain 6892 best feet ink not
Step V: 68 51 32 27 14 84 why vain 92 best feet ink not sit
Step VI: 84 68 51 32 27 14 why 92 best feet ink not sit vain
Step VII: 92 68 84 51 32 27 14 best feet ink not sit vain why
 


Directions for Q5 to Q9: Study the following information and answer the questions below it.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input    : 93 come home Over 32 47 now 26

Step I   : Over 93 come home 32 47 now 26
Step II  : Over 26 93 come home 32 47 now
Step III : Over 26 now 93 come home 32 47
Step IV  : Over 26 now 32 93 come home 47
Step V    : Over 26 now 32 home 93 come 47
Step VI   : Over 26 now 32 home 47 93 come
Step VII  : Over 26 now 32  home 47 come 93
Step VII is the last step.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following question, the appropriate step:

5. Step 2 of an input is:
“Stay 20 90 37 begin 11 home “
Which of the following is definitely the input?
a) 209037 begin again 11 home again
b) Sky 90 37 20 begin again 11 home
c)90 20 37 begin sky again 11 home
d) Cannot be determined.

Ans : d

6. Step III of an input is :
Take 17 mind game 29 73 18 loud
How many more steps are required to complete the sequence?

a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

Ans: b

7. Input: by now 52 32 for 91 20 me
Which of the steps will be the last?
a) III
b) IV
c) V
d) VI

Ans: d


8. Input: fight for all 39 62 25 today 19
Which of the following will be step IV?
a) today 25 for 39 fight all 39 62
b)today 19 for 25 fight all 39 62
c) Cannot be determined
d) none of these.

Ans: b


Directions for Q10 to Q15:
Study the following information to answer the questions given below it:
An electronic device when fed with the numbers, rearranges them in a particular order following certain rules. The following is a step by step process of rearrangements for given input of numbers:

Input :  85 16 36 04 19 97 63 09

Step I :  97 85 16 36 04 19 63 09
Step II :  97 85 63 16 36 04 19 09
Step III:  97 85 63 36 16 04 19 09
Step IV:  97 85 63 36 19 16 04 09
Step V :  97 85 63 36 19 16 09 04

10. Which of the following will be the step III for the given input?
Input: 09 25 16 30 32 19 17 06
(a)32 25 09 16 30 19 17 06
(b)32 30 25 09 16 19 17 06
(c) 32 30 09 25 16 19 17 06
(d) 32 09 25 16 30 19 17 06

Ans: b


11. If the step IV is as given below, which of the following was the input?
Step IV: 92 86 71 69 15 19 06 63 58
(a) 86 92 69 71 15 19 06 63 58
(b) 15 19 06 63 58 86 92 69 71
(c) 15 86 19 92 06 69 63 58 71
(d)cannot be determined

Ans: d

12. Which of the following will be step V for the given input?
Input: 25 08 35 11 88 67 23
(a)88 67 35 25 23 11 08
(b) 88 67 35 25 23 08 11
(c) 88 67 35 25 23 08 11
(d) 08 11 23 25 35 67 88

Ans : a

13. Which of the following will be the step II of the given input?
Input: 82 80 79 99 22 32 50
(a) 99 82 80 79 50 32 22
(b) 99 82 80 79 50 22 32
(c) 99 82 80 79 32 22 50
(d) 99 82 80 79 22 32 50

Ans : b

0 comments:

Post a Comment

 

ShareCodePoint : Version 17.1.2 - 2016 - 2018 - © Sachin Yadav Production Made in India.